Prijava

Počelo predstavljanje udruge MURVA

Udruga civilnog društva MURVA-Marčanska Udruga-Razboritih-Vrijednih-Aktivista je u petak 20. siječnja u prostorijama općinske tvrtke Mandalena u Marčani održala prvo predstavljanje ciljeva i rada udruge. Pred pedesetak zainteresiranih žitelja općine sastanak su održali predsjednik udruge Srećko Peršić, dopredsjednica Barbara Ban-Komparić i tajnik Milan Radolović.


Mještani su upoznati s gorućim problemima koji se u što kraćem roku moraju početi rješavati, a tiču se svih segmenata općine – od infrastrukture, turizma i kulture do gospodarstva, poljoprivrede i sporta. Udruga Murva smatra da se većinu projekata koji se tiču Općine moglo i još uvijek se može riješiti dijelom ili u cijelom iznosu putem EU fondova. Žalosno je da se u 24 godine koliko postoji Općina, nije počelo s izgradnjom nove škole i vrtića, što se nije uredila niti jedna plaža kao ni pristup plaži i parkiralište, što nisu uređene prometnice (glavne i sporedne), što nije započeta izgradnja kanalizacije, nije riješen problem vodoopskrbe i elektroopskrbe, što nemamo niti jednu prepoznatljivu manifestaciju i mnoge druge stvari.
Udruga je predstavila svoje sljedeće korake, a među njima su prije svega prikupljanje potpisa za referendum oko otvaranja kamenoloma pored sela, a od kojega ni mještani ni Općina neće imati koristi, već samo štete. Također, udruga počinje s realizacijom niza malih projekata u zajednici kao što su nastavak uređenja park-šume u Marčani, označavanje već trasiranih i očišćenih pješačkih i biciklističkih staza diljem općine, organizacija izložbi lokalnih umjetnika te arheoloških iskopina s nalazišta na području općine, organizacije jedne veće turističko-poljoprivredne manifestacije gdje će se predstaviti lokalni poljoprivredni proizvođači te organizacija informatičkih edukativnih predavanja za informatički slabije pismene osobe i ekoloških akcija čišćenja obale i podmorja. Također, udruga je pokrenula i portal www.marcana.info kojemu je cilj da s vremenom postane referentno mjesto za razmjenu svih informacija o novostima, društvenoj djelatnosti, sportu, kulturi, baštini, ekologiji i svim sličnim aktivnostima na području općine Marčana.
Udruga Murva će po većim mjestima u Općini Marčana nastaviti s predstavljanjem svojeg programa i akcija, pa je tako sljedeća na redu Loborika kroz petnaestak dana.