Prijava

Tribina: JE LI ŽIVJETI UZ KAMENOLOME ŽIVOT kakav želite u Marčani?

Udruge Zelena Istra i Murva organiziraju tribinu
JE LI ŽIVJETI UZ KAMENOLOME ŽIVOT
kakav želite u Marčani?
petak 3. studenog 2017. u 19:00 sati
u prostorijama komunalne tvrtke Mandalena u Marčani, na adresi Marčana 161.

S obzirom da Marčani prijeti otvaranje dvaju kamenoloma, čija je ukupna veličina eksploatacijskih polja 90 hektara, organizira se tribina s ciljem informiranja stanovnika Marčane i okolnih mjesta o pogubnim posljedicama takvog zahvata. 

Na inicijativu grupe mještana Marčane pokrenut je postupak na sudu koji je rezultirao poništenjem Rješenja Ministarstva zaštite okoliša o prihvatljivosti kamenoloma Marčana i Marčana 1 za okoliš. Očekuje se da će zainteresirani investitor pokušati opet pokrenuti iste postupke. Što učiniti kad «studije utjecaja na okoliš ne vrijede ni papira na kojima su napisane»?**. Što učiniti i kako se zaštiti pokušat će dati odgovor sudionici tribine. 

Dušica Radojčić će, uz moderiranje, govoriti o rezultatima anketiranja građana Istre koji žive pored kamenoloma o njihovoj kvaliteti života. Svoja neposredna i gorka iskustva dugogodišnjeg života uz kamenolom iznijet će Dragutin Bužić, predstavnik inicijative građana koji žive u susjedstvu kamenoloma Vilanija. Robert Baćac, samostalni konzultant, govorit će o suprotstavljenosti kamenoloma i ulaganja u razvoj seoskog turizma. Mario Božac iz Marčane će izvijestiti o motivaciji grupe građana i o tijeku sudskog spora. Srećko Peršić iz udruge Murva informirat će prisutne o inic ijativi za pokretanje lokalnog referenduma protiv kamenoloma.

Prema rezultatima ankete koju je provela Zelena Istra među građanima koji žive pored kamenoloma, 47% ispitanih odgovara da zbog blizine kamenoloma ne bi mogli prodati svoj stambeni objekt, a ostalih 43% da bi to bilo vrlo teško i to samo po znatno nižoj cijeni od njegove stvarne vrijednosti. Za navedene kao i za ostale štete ne postoji nikakav sustav kompenzacije.

Pozivamo građane da se odazovu na tribinu i sudjeluju u diskusiji o tome kako zaštititi svoje zdravlje, imovinu i gospodarsku djelatnost.

Zelena Istra