Prijava

OPĆINSKO VIJEĆE: Novi načelnik kaže da je zabrana vađenja kamena u Marčani jednaka zabrani vađenja nafte na Bliskom istoku

 

 U petak 30. lipnja 2017. u Općini Marčana održana je 2. sjednica Općinskog vijeća. Na početku sjednice, kako je to uobičajeno, vijećnici su postavljali pitanja načelniku i predsjedniku vijeća, a najaktivniji su bili vijećnici NL Srećka Peršića, Nives Percan iz Istarskih demokrata, i Anđelo Valić iz HSU-a.

Anđelo Valić (HSU) postavio je pitanje načelniku o tome da li se može dovesti u red sidro kod šterne u Raklju te hoće li se i kada obnavljati ili sanirati ceste Krnica-Križ, Krnica-Rakalj i Krnica-Prodol. Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško odgovorio mu je da ne postoji problem oko rekonstrukcije sidra, te da je obnovu cesta predložio u svom programu rada u dogovoru sa ŽUC-om. Pliško je kazao da će Općina održavati cestu Križ-Peruški iako ona nije u nadležnosti Općine. Što se tiče ceste Rakalj-Blaz, Pliško je rekao da će određene stvari popraviti, ali da za ulaganja nema dovoljno sredstava.

        Nezavisnog Srećka Peršića zanimalo je što je s natječajima za komunalnog redara i upravnog referenta, te može li se osigurati okoliš oko kuće koja se u središtu Marčane preko puta škole i vrtića urušava.

        Pliško je odgovorio da komunalni redar nije izabran, odnosno da osoba koja je bila na natječaju nije zadovoljila kriterije, te da će Općina Marčana po tom pitanju surađivati s okolnim općinama. Pročelnik Zlatko Cetina pojasnio je proceduru i rekao da je postupak izbora upravnog referenta u fazi žalbe. Peršić je upitao zašto povjerenstvo u tim slučajevima vodi izvjesni Davor Mezulić i njegova firma, na što je Cetina odgovorio da je to zbog toga jer nitko u Općini nije imao potrebnu stručnu spremu da provede natječaj, a sam Cetina to nije mogao. Što se tiče ograđivanja ruševine Cetina je rekao da je to moguće, no da nije moguće ukloniti cijelu ruševinu jer ima previše suvlasnika koju su i u inozemstvu.

        Teodora Vitasović (IDS) upitala je načelnika o prometnoj signalizaciji, a isto tako i Luiza Gortan (NL S. P.), koja je spomenula i turističku signalizaciju. Zamjenik načelnika Marijan Kostešić kazao je da je Općina po tom pitanju podnijela određene zahtjeve.

        Nives Percan (ID) pitala je što je sa sanacijom kamenoloma u Raklju. Pročelnik Cetina pojasnio je da još uvijek nije odrađena procedura na razini Vlade RH, odnosno Pliško je kazao da Općina ne može utjecati na te stvari.

        Na upit Srećka Peršića da se općinska vlast i načelnik izjasne po pitanju kamenoloma u Općini Marčana Pliško je kazao da bi zabrana vađenja kamena u Općini Marčana bila jednaka zabrani vađenja nafte na Bliskom istoku te da će koncesionar (kasnije je direktno oslovio Kamen Pazin) paziti da bude sve u skladu sa zakonom. Pliško je kazao i da su kamenolomi potrebni zbog građevinskog materijala.

        U nastavku sjednice vijećnici su izglasali izmijenjeni dnevni red jer je u posljednji trenutak načelnik Predrag Pliško zatražio da se kao točka uvrsti prijedlog Odluke o ukidanju kavnog dobra na k.č.br. 126/1 k.o. Krnica, temeljem zahtjeva kojeg je podnijela Olga Cukon, a tiče se legalizacije objekta. Naime pod njenom se legaliziranom zgradom nalazi oko 20m2 javnog dobra, a Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada zatražila je da se zgrada ukloni sa javnog dobra. Za navedenu točku glasovali su svi prisutni vijećnici.

        Prihvaćena su i imenovanja u razne općinske odbore. Nezavisni Srećko Peršić član je Odbora za prostorno uređenje, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša, Luiza Gortan članica je Odbora za predstavke i pritužbe građana, Branko Vareško član je Odbora za nagrade i druga priznanja, Nives Percan članica je Odbora za društvene djelatnosti.

        Zanimljivo je među ostalim imena u Odborima ono Ernesta Trgetarića, inače nositelja liste HDZ-a za Općinsko vijeće koja na proteklim izborima nije prešla prag. On je pak član ovog posljednje nabrojanog Odbora - za društvene djelatnosti.