Prijava

Krediti Istarske županije za poduzetnike

 

            Istarska županija i ove godine nastavlja s poticanjem poduzetništva sufinanciranjem dijela kamata na kredite za nove investicije i trajna obrtna sredstva, programima koji se pokazali iznimno uspješnim proteklih godina. Danas je istarski župan Valter Flego, u sjedištu Istarske županije, u Puli, s tim ciljem potpisao Ugovor o poslovnoj suradnji s bankama IKB Umag d.d., RBA d.d., PBZ d.d. i ERSTE BANK d.d., odnosno njihovim predstavnicima, u sklopu programa kreditiranja poduzetnika „Poduzetnik Istarska županija 2017.“.

 

Glavni cilj ovih programa, a i svih ostalih gospodarskih mjera, kako je istaknuo istarski župan, je olakšati istarskim poduzetnicima ulaganje u vlastiti posao, jačanje njihove konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, poticanje stvaranja novih radnih mjesta, te u konačnici – povećanje kvalitete života u Istri. Govoreći o dosad realiziranim Programima kreditiranja poduzetnika 2015. i 2016. godine, župan Flego naglasio je kako je odobreno ukupno 127 kredita u iznosu od 79,3 milijuna kuna. Podsjetio je i na brojne mjere i programe pomoći gospodarstvu, koje su rezultirale rastom broja obrta i njihovog prihoda, dvostruko većom vrijednošću izvoza u odnosu na uvoz, te su smanjena stopa nezaposlenosti i stvoreno tri tisuće novih radnih mjesta u proteklom mandatu.

 U travnju ove godine je objavljen Poziv bankama za iskazivanje interesa za uključivanje u program kreditiranja „Poduzetnik Istarska županija 2017.“, slijedom čega su odabrane četiri banke koje su ponudile najpovoljnije uvjete suradnje. „Na taj način, omogućavamo našim poduzetnicima da sami odaberu banku koja im pruža najpovoljnije uvjete za kreditiranje te kako bi nastavili provoditi pozitivne ekonomske trendove“, objasnio je istarski župan naglasivši kako se radi o ukupnom kreditnom potencijalu od 60 milijuna kuna.

 Istarska županija će u ovogodišnjem programu kreditiranja sufinancirati kamatu u iznosu od 1% za cijelo vrijeme otplate kredita. Uvjeti kreditiranja su povoljniji od uobičajenih na tržištu kapitala pa će se kamate za nove investicije kretati od 1,92%-2,30 %, a za trajna obrtna sredstva od 2,20 % do 2,80 %, ovisno o odabranoj banci. Rok otplate za gotovinske kredite iznosi 3 godine, za namjenske kredite je do 7 godina, uz odgodu plaćanja od godinu dana. Oglas za dodjelu kredita od sutra je dostupan na web stranici www.ida.hr.