Prijava

Očišćen još jedan dio park-šume u Kanalu

Ove subote, 4. ožujka s početkom u 10 sati udruga Murva u suradnji s Osnovnom školom Marčana organizirala je nastavak čišćenja park-šume u Kanalu u Marčani gdje je smješten projekt OŠ Marčana „Škola u prirodi“. Akciji se odazvalo dvadesetak sudionika uz djecu koja su subotnje jutro iskoristila za stvaranje mjesta za druženje i aktivni odmor, ne samo za djecu, već i svih žitelja općine i šire.

Već sada ovaj je prostor postao idealno mjesto za igru i šetnju, a želja je da se čišćenje nastavi u smjeru uvale Budava te starih kamenoloma kako bi se napravila prohodna pješačka staza koja bi povezivala Marčanu s uvalom Budava kuda su starije generacije Marčanaca nekada išle pješke do mora. Šumu već sada OŠ Marčana koristi za svoje školske aktivnosti, a daljnjim kandidiranjem ovog projekta na natječaje, bilo onih za civilno društvo, bilo europskih fondova, ovaj bi se prostor dodatno opremio sadržajima adekvatnim za aktivan odmor te bi se organizirao niz novih radionica vezanih za boravak u prirodi.

Također, želja je udruge da se uz ovaj prostor označe okolne postojeće pješačke i biciklističke staze prema marčanskim dvorima te Muntiću i Nezakciju čime bi se Općina Marčana povezala s obližnjom Općinom Ližnjan te bi se stvorio zanimljiv itinerer pristupačan lokalnom stanovništvu, ali i sve većem broju turista. Već sada te su staze navedene u Strategiji razvoja Općine Marčana, odnosno njihovo označavanje. Također, udruga Murva zatražit će uređenje takozvanog fitnesa na otvorenom na prostoru sadašnjeg Kalića (lokva na izlazu iz Marčane u smjeru Duge uvale)  kako bi se čitav ovaj itinerer pretvorio u svojevrsni park aktivnog odmora za sve uzraste. Slične projekte planira se provoditi i po ostalim mjesnim odborima Općine sukladno interesima žitelja tih mjesta.