Prijava

Noć muzeja u Raklju

Noć muzeja održat će se prvi put u muzejsko-galerijskom prostoru "Grubić" u Raklju. Program počinje u 18 sati otvorenjem muzeja te pečenjem kruha u 300 godina staroj krušnoj peći. Nakon toga, svaki puni sat od 19 sati na dalje uslijedit će glazbene slušaonice in memoriam David Bowie, Prince, Leonard Cohen i Arsen Dedić.

Inače, Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaestu godinu zaredom provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice.

Dvanaestu Noć muzeja koja će se održati 27. siječnja 2017. od 18-01 sati iza ponoći, obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji su imali glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Ideja manifestacije je da se kroz različita događanja u Noći muzeja, prezentira javnosti brojne zbirke posvećene glazbi i glazbenim stvaraocima, velikim skladateljima, dirigentima, pedagozima i izvođačima u najširem smislu, ali i utjecaje koje su pojedine glazbene pojavnosti imale kroz povijest, a posebice danas na društvo u cjelini.