Prijava

Mještani sela Šegotići i Pavićini ustali u obranu susjeda

Mještani sela Šegotići i Pavićini potpisali pritužbu na rad Pulskog centra za socijalnu skrb
 
Sumještani optužuju: Centar za socijalnu skrb je imućnog štićenika učinio siromahom
Mještani optužuju Centar da su ostavili Z. P.-a da baulja selima Pavićini i Šegotići bez dovoljnih prihoda te da prosi novac od mještana, a u ostavinskoj raspravi je naslijedio pravo bogatstvo. Od nadležnog ministarstva traže da ispita rasprodaju njegove imovine koju je proveo Centar

Čak 40-ak mještana naselja Šegotići i Pavićini u Općini Marčana potpisalo je pritužbu na rad Centra za socijalnu skrb Pula koji se, po njihovom mišljenju, ne brine za 44-godišnjeg Z. P., njihovog sumještanima, ali i štićenika tog Centra. Kulminacija njegovih problema dogodila se nakon prometne nesreće koja ga je zadesila 20. listopada ove godine. Tada je kao pješak teško ozlijeđen i zbog teških ozljeda prebačen u bolnicu. Mještani u svom dopisu upozoravaju da njegovi problemi nisu novijeg datuma te traju već nekoliko godina, odnosno otkako je po smrti roditelja ostao živjeti sam u staroj neuvjetnoj kući bez redovnih sredstava za uzdržavanje tako da je završio na brizi dobre volje mještana. "Dok nije obolio od psihičke bolesti (radi čega je često bio hospitaliziran) bio je zaposlen i imao je redovna primanja", vele u svom dopisu te dodaju kako im je poznato da je neko vrijeme proveo na ratištu, kao hrvatski branitelj, ali se nakon toga njegovo psihičko stanje polako pogoršavalo te je odlazio u Rijeku na terapije. "Na skrbi Centra za socijalnu skrb u Puli završio je kada je preminula njegova majka. Centar mu plaća režije novcem od prodane zemlje, a od tog Centra dobiva po 1.000 kuna mjesečno što najviše troši na kupnju cigareta, a kada mu ponestane novca dolazi do sumještana i moli za hranu, piće, cigarete i novac", navode mještani te dodaju da su mu pomagali kako i koliko su mogli, najviše kuhanim obrocima te mu kupovali hranu kada su ga zatekli u dućanu u Pavićinima.
Pritužbu su proslijedili Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i DORH-u. U tom dokumentu optužuju Centar za socijalnu skrb Pula da su ostavili Z. P. da baulja selima Pavićini i Šegotići bez dovoljnih prihoda te da prosi novac od mještana, a u ostavinskoj raspravi je naslijedio pravo bogatstvo: dvije obiteljske kuće, štalu i velike zemljišne površine na atraktivnim lokacijama pored prometnice i naselja. Nadalje, traže od nadležnog ministarstva da ispita nedavnu rasprodaju imovine njihovog susjeda koje je Centar za socijalnu skrb Pula proveo. Navode kako su prodali šumu površine 12.396 četvorna metra za svega 150.000 kuna te maslinik s tridesetak starih maslina na 1.817 četvornih metara za svega 50.000 kuna.
 
Prodali za jednu desetinu od tržišne cijene
Prema tvrdnjama mještana ispada da je Centar za socijalnu skrb Pula prodao šumu za svega 12 kuna po četvornom metru unatoč tome što ona graniči s građevinskih zemljištem, odnosno nalazi se u susjedstvu naselja Pavićini. Nadalje, maslinik s tridesetak starih maslina prodan je za svega 27,5 kuna po četvornom metru, a također graniči s građevinskih zemljištem, odnosno nalazi se uz glavnu prometnicu na izlazu iz Pavićini. Iako je od te prodaje Centar za socijalnu skrb Pula prihodovao 200.000 kuna, mještani Šegotići i Pavićini tvrde da su na taj način svog bogatog skrbnika učinilo siromahom. Provjerom cijena na internet oglasniku Njuškalo utvrdili smo koliko drugi prodavatelji cijene zemljište na tom području. Primjerice da je pojedinačno prodana svaka maslina, a svaka je starija od 100 godina, moglo se za nju tražiti minimalno 300 eura po stablu, odnosno ukupno desetak tisuća eura za tridesetak stabala. Analizom svih oglasa na Njuškalu utvrdili smo da se građevinsko zemljište u Pavićinima prodaje od 203 do 449 kuna po kvadratu, a poljoprivredno od 103 do 236 kuna po kvadratu. Centar je, međutim, zemljište prodao po prosječnoj cijeni od 14 kuna po kvadratu, dakle za svega jednu desetinu od cijene koju traže ostali prodavatelji.
 
Tko nema novca dužan je prodati imovinu
Centar za socijalnu skrb Pula upitali smo jesu li tim transakcijama, obavljanima bez javnog natječaja, i niskom cijenom pogodovali kupcu umjesto da su štitili interese svog štićenika. 
V.d. ravnatelj Centra Dragan Antić odgovorio nam je da je kupoprodajna cijena formirana na način da je Centar za socijalnu skrb tražio procjenu vrijednosti nekretnine od strane ovlaštenog sudskog procjenitelja te da su potom nekretnine prodali po nešto većoj cijeni od one koju je utvrdio ovlašteni procjenitelj.
Na optužbe mještana da su svog štićenika ostavili da baulja Pavićinima bez dovoljnih prihoda te da prosi novac od mještana, ravnatelj Antić odgovorio nam je da Centar za socijalnu skrb nije nikada ostavio niti jednog svog korisnika.
- Štićenika nismo ostavili, kako pišete, da "baulja", te smo svakog zbrinuli u skladu s mogućnostima samog korisnika ili mogućnostima našeg Centra, odnosno Republike Hrvatske. Ne raspolažemo prisilom i nikog ne možemo smjestiti u ustanovu socijalne skrbi protivno njegovoj volji. Tako na području grada Pule ima osoba koje bi trebale biti smještene u ustanovu socijalne skrbi, ali koje to ne žele, neovisno o imovnom statusu, naglasio je Antić.
U nastavku svog dopisa naveo je da je ta tematika propisana Zakonom o socijalnoj skrbi i u podzakonskim aktima, te naglasio da Centar za socijalnu skrb postupa u skladu s zakonom i praksom u sustavu socijalne skrbi te praksom sebi nadležnog ministarstva.
Pojasnio nam je da je svaki korisnik socijalnih usluga dužan sudjelovati u plaćanju cijene usluge, a onaj korisnik čiji prihod nije dostatan za utvrđeni iznos sudjelovanja u plaćanju cijene usluge, dužan je prodati imovinu koja ne služi njemu i članovima njegovog kućanstva za podmirenje osnovnih stambenih i drugih osnovnih životnih potreba.
 
 
Izvor: Glas Istre