Prijava

Rast broja turista i smještajnih kapaciteta

Rast broja turista i smještajnih kapaciteta GLAS ISTRE
 
Općina Marčana nastavlja nizati pozitivne turističke brojke i ostvarivati značajan rast broja turista i noćenja, piše Glas Istre. Od siječnja do sredine srpnja ove godine bilježe 40 posto više noćenja i 45 posto više dolazaka u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Do sredine srpnja općinu Marčana posjetila su 12.382 strana turista, 52 posto više nego lani, a ostvarili su 86.669 noćenja, što predstavlja rast od 39 posto. Domaći turisti kojih je do sredine srpnja bilo 2.097 također bilježe rast dolazaka od 16 posto i broja noćenja od 52 posto. Udio stranih turista tako iznosi 85 posto, dok je udio domaćih turista 15 posto. Najviše je gostiju bilo iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Poljske.

- Rast turističkog prometa na području općine prati i porast broja smještajnih kapaciteta pa ovog srpnja brojimo 4.894 kreveta u 1.334 smještajnih jedinica, osam posto više nego prethodne godine, kada je bilo 4.505 kreveta. U idućem razdoblju očekujemo izvanredne rezultate u dolascima i noćenjima. Naši su iznajmljivači vrlo zadovoljni jer ostvaruju vrlo dobru popunjenost svojih objekata još u predsezoni, a tako će, pokazuje buking, biti sve do listopada. Ove godine prognoziramo najbolju sezonu do sada s obzirom na dosadašnju popunjenost, jako dobru predsezonu te općenito zainteresiranost gostiju za naše područje. Gosti sve više prepoznaju prednosti lokacije općine Marčana i njenih turističkih mjesta na moru, koja je udaljena od ljetnih gužvi, a s druge strane, blizu je i svim turističkim destinacijama u Istri, kaže predsjednik Turističke zajednice Marčane Predrag Pliško.

U Marčani konstantno se obnavljaju i grade nove luksuzne kuće s bazenima te apartmani. U manje od godinu dana broj smještajnih jedinica povećan je sa 605 na 684. (D. P.