Prijava

Projekt ECOmode za eko iznajmljivače

ECOmode program je prvi i jedini program održivog turizma u Hrvatskoj koji objedinjava eko-označavanje isključivo malih smještajnih objekata i pružatelja aktivnosti.

Voditeljica tog programa Milena Radošević iz Pule. Riječ o novom sustavu eko-označavanja koji nudi inovativnost u sektoru eco-labelinga kroz pomno osmišljen set kriterija, prilagođen lokalnim potrebama i mogućnostima, te korisnicima pruža cjelogodišnju podršku. Ciljevi programa su smanjiti negativan utjecaj turizma na okoliš, pokretati društveni razvoj i inovacije te diverzificirati na tržištu one subjekte u turizmu koji slijede principe održivog razvoja.

Na portalu www.ecomodetravel.com turisti mogu na jednom mjestu pronaći informacije o održivom smještaju i pratećim okolišno prijateljskim sadržajima i aktivnostima u Istri, a tu je i karta lokalnih proizvođača ekološke hrane. Na portalu se navode i kriteriji koje treba zadovoljiti da bi se dobio ECOmode znak. Za smještajni objekt 50 je osnovnih kriterija, a povezani su s promicanjem lokalnih vrijednosti, štednjom i zaštitom vode, korištenjem sredstava za pranje i čišćenje koja imaju eko-certifikat, štednjom energije, razvrstavanjem otpada, smanjenjem buke i svjetlosnog onečišćenja itd. Pružatelji aktivnosti, pak, trebaju dokazati da vode brigu o svom okolišu i o načinu na koji provode svoje aktivnosti te da se trude pozitivno djelovati na svoju zajednicu. Putem eko-označavanja želi se istaknuti one koji svojim aktivnostima ne nanose okolišu nikakvu štetu.

 

Link: www.ecomodetravel.com