Prijava

Projektom razvoja malih kampova potaknuti investicije u zaleđu

Već godinama postoje brojne privatne inicijative u zaleđu Istre za otvaranjem malih kampova i kamper-odmorišta. Pa, iako se načelno svi slažu da takvi sadržaji nedostaju unutrašnjosti Istre koju je preplavila jednolična ponuda kuća i vila za odmor, ovakve inicijative u većini slučajeva ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Glavni razlog je blokada općina ili gradova kod izdavanja građevinskih dozvola za ovakve oblike smještajnih kapaciteta koji se mogu graditi samo u građevinskim zonama. 
Dok neki ne žele više kampova na svom području, drugi takve sadržaje nemaju definirane u svojim prostornim planovima, iako je primjerice za otvaranje kamper-odmorišta, kampova u domaćinstvu i kampova u seljačkom domaćinstvu dovoljno da se zemljište nalazi u građevinskom području. 
 
Proceduru oko dobivanja dozvola trebao bi olakšati projekt razvoja malih kampova kojeg provode Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Udruga ruralnih kamper-odmorišta (URKO) te pulska tvrtka Communico.  Cilj je projekta potaknuti njihovo otvaranje jer ih u Istri gotovo i nema, a traže ih oni kampisti koje ne zanima boravak u velikim kampovima koji u Istri čine najveći dio kamping ponude. Ujedno kroz ovaj projekt pružila bi im se i marketinška podrška da krenu s poslom te da Istre postane poznata i po malim kampovima, kao što je to primjerice Francuska. 
- Želimo  razmrsiti zamršenu situaciju oko otvaranja malih kampova. Naime, zakonski postoje sve mogućnosti da se otvaraju, ali ih u stvarnosti nitko ne može otvoriti ili to mogu izuzetno teško. Pod malim kampovima mislimo na kamper-odmorišta, kampirališta, kampove u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu te doslovce male kampove. Ovi se oblici razlikuju u minimalnim tehničkim uvjetima koje investitor pri njihovoj gradnji mora zadovoljiti, tvrdi nam Marino Brečević iz tvrtke Communico.
 
Krajnji ishod projekta, osim edukacije na svim razinama, bit će i lobiranje za potrebne promjene u prostorno-planskim dokumentima županije i na lokalnoj razini, ali i izdavanje svojevrsnog priručnika za investitore. Taj će svojevrsni priručnik  pojasniti koja je dokumentacija potrebna investitorima te koje sve korake moraju poduzeti i kome se obratiti ako ulaze u takvu investiciju. 
 
- Sada kada dođete u neki grad ili općinu jer želite dobiti građevinsku dozvolu za takav objekt, dobit ćete osam različitih odgovora. A mi kroz ovaj projekt želimo da su pravila jasna i da svatko zna što mu je činiti pri dobivanju dokumentacije. Zalažemo se posebno za ovaj projekt jer su mali kampovi posebno bitni za razvoj unutrašnjosti Istre te zapošljavanje samih obitelji, ali i pokretanje čitave ekonomije na nekom području kroz prodaju lokalnih proizvoda što već čine vlasnici dva otvorena kamper-odmorišta u Istri. Tržišno u tom pogledu Istra ima jako velike mogućnosti jer gosti koji dolaze u male kampove ne dolaze u velike, tvrdi direktor KUH-a Adriano Palman.
Brečević čitavu priču uspoređuje s razvojem smještaja  u ruralnim kućama za odmor kojih prije petnaestak godina gotovo da nije bilo. 
- S kućama za odmor pojavila se jedna totalno nova tržišna niša koja je taj proizvod počela konzumirati. Vjerujem da bi se to dogodilo i s malim kampovima. Ipak, neki su investitori možda prehrabri i osjećaju da bi bili dobro popunjeni, pa ih nekad moramo spuštati na zemlju. Moraju znati da svaki kamp sa svojom mikrolokacijom ima svoje specifičnosti. Ako nešto dobro funkcionira u Barbanu, ne znači da to isto može dobro raditi i u Kanfanaru jer su drugačiji sustavi doživljaja. Valja procijeniti atraktivnost i konkurentnost pojedine lokacije i sadržaja koje će pružati pojedini kamp, tvrdi Brečević. 
Dodaje da se ovakvi oblici smještaja odlično uklapaju i u smjernice projekta Hrvatska 365 kojeg je pokrenula Hrvatska turistička zajednica za produženje pred i posezone. 
 
Aleksandar Tidić, predsjednik udruge URKO tvrdi da će se kroz ovaj projekt izboriti i da se kamper-odmorišta mogu otvarati u naseljima te će se to uvrstiti u prostorni plan županije. 
- Iskristalizirat će se da će investitori željeti otvarati kamper-odmorišta kraj većih mjesta zbog većeg broja ljudi, dok će se u malim mjestima koja su sklona dugoročnom razvoju pokazati da bi bilo pravilno ulagati u kamp s 20-ak i više parcela. Međutim, za one koji imaju svoju proizvodnju ulja i vina, kamper-odmorište je dobra investicija radi prodaje tih proizvoda. To je jednostavan objekt koji bi itekako dobro došao vinarima, maslinarima i agroturizmima, tvrdi on. 
 
 
Što podrazumijevamo pod malim kampovima 
*kamper-odmorišta
*kampirališta
*kampovi u domaćinstvu
*kampovi u seljačkom domaćinstvu
*veličinom mali kampovi
 
 
PROČITAJTE VIŠE I OVDJE
 
 
Izvor: Glas Istre