Prijava

Gradina Vrčin kraj Divšići

 

18.5.2015. na Međunarodni dan muzeja u galeriji C8 otvorena je izložba Gradina Vrčin. 14. po redu izložba Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre uz predmete koje su izradili učenici Osnovne škole Divšići predstavljen je i opširan katalog u kojem su popraćene i dokumentirane sve radionice, terenska nastava te arheološka istraživanja kao i povjesne značajke lokaliteta.

Autori izložbe su bili Giulia Codacci-Terlević, Darian Divšić, Kristina Mihovilić i Elena Vitasović. Vizual izložbe potpisuje Oleg Morović.
 

Kristina Mihovilić i Giulia Codacci-Terlević, djelatnice Arheološkog muzeja Istre, u školi su održale predavanja kroz koja su učenici upoznali strukturu gradina, brončano doba Istre, ostatke grobnih škrinja, nakit, keramiku…

Ukratko o gradini Vrčin

Vrčin, talijanski Monte Orcino ili Monte Orsino/Ursino, nalazi se na k. 256,5 m nadmorske visine, oko kilometar zapadno od Orbanići, odnosno JZ od Butkovići, na području općine Marčana.

Jedno je to od utvrđenih brončano/željeznodobnih naselja, vrlo brojnih na području Istre, koja se mogu prepoznati već iz naziva pojedinih lokaliteta, kao što su Gradina ili Gradišće, Gračišće, Stari grad i sl., ili također po nazivu izvedenom od talijanskog castelliere – Kasteljer, Kaštelir, Kastril i slično.1

O trepaniranoj lubanji iz Vrčina

Godine 1925., prve u kojoj su gradinu Vrčin istraživali R. Battaglia i B. Tamaro Forlati, za vrijeme istraživanja nekropole uz južni ulaz u gradinu u jednoj od grobnica otkrivena je jedna lubanja s tragovima trepanacije.

Pod pojmom trepanacije podrazumijeva se “namjerno odstranjivanje dijela kosti s područja lubanje”, koje može biti izvedeno za života ili nakon smrti osobe, iz različitih razloga. Pretpostavljene razloge za trepanaciju stručnjaci svrstavaju u tri primarne kategorije: medicinske ili terapeutske, magijsko-terapeutske i magijske tj. ritualne svrhe.

http://www.nakonjusmo.net/fazan/dizajn/gradina-vrcin/