Prijava

Arheološko nalazište na Stanciji Peličeti

 
 
Na izlazu iz Pule prema Labinu, taman gdje završava novoizgrađeni dio «Istarskog ipsilona» s lijeve je strane znak za Stanciju Peličeti. Krenete tom cesticom i skrenete na drugu cesticu lijevo (prvo skretanje na lijevo je makadam). Desetak metara dalje, pokraj nadvožnjaka iznad ipsilona, nalazi se  antička vila. Za vilu se nije znalo sve dok nisu počeli radovi na ovom dijelu ipsilona. Istraživanja vile provedena su tijekom 2005. i 2006. godine. Po njihovom završetku se na žalost dio vile trebao potpuno srušiti kako bi se dovršila gradnja nove ceste, no i o ovom srušenom dijelu danas se zna podosta.
 
Sama antička vila izgrađena je negdje u 1.st.p.n.e., a život u njoj odvijao se negdje do 6.st. kada je pretvorena u sastavni dio obrambene linije Pule pred provalama Slavena i Avara.Gradnja vile odvijala se u tri faze.
Vila je prvo izgrađena kao manji objekt s velikom cisternom, pomoćnim zgradama i manjim stambenim dijelom. Južnije od velike cisterne nalazile su se manje terme. Osim ove cisterne postojale su još dvije manjeg kapaciteta. U 2.st. rezidencijalni dio je dodatno proširen.U vili se nalazila uljara, a imala je i smještajne kapacitete za proizvedeno ulje. Raskošni stambeni dio bio je ukrašen podnim i zidnim mozaicima i freskama. Tijekom ispitivanja otkriveni su djelovi mozaika, dolije u kojima se čuvalo ulje, mnogi predmeti od stakla, željeza, keramike...Cijelo imanje pripadalo je senatorskoj obitelji Settidii.
 Izvor: swirl.bloger.index.hr