Prijava

O nastanku i povijesti Raklja

 
 
Još malo o istočnoj obali Istre, ovaj put o Raklju, mjestu poznatom kao rodnom mjestu Mate Balote (Mijo Mirković), ali i lončarima koji su sami izrađivali lonce pa prodavali po cijeloj Istri. Za lonac se plaćalo pšenicom ili nekom drugom potrepštinom u količini koliko bi je stalo u «kupljeni» lonac (nazvano "mjera za mjeru" ili "mira za miru").
Prvo naselje, takozvani Stari Rakalj, nalazi se bliže moru, na uzvisini uz obalu Raškog zaljeva, a do ruševina Starog Raklja nalazi se crkva Sv. Agneze iz 1495. I dan danas se mladi Raklja i okolice vole vjenčati baš u Sv. Agnezi.
Inače na mjestu gdje je nastao srednjevjekovni kaštel nađeni su i ostaci pretpovjesne gradine, a poslije je tu bila i antička utvrda. Sam kaštel čiji se ostaci vide i dan danas vjerojatno je izgrađen početkom 11. st., a nešto kasnije se spominje pod nazivom Castellare de Rachir.
1535. godine Venecija dodjeljuje Stari Rakalj i Novi Rakalj obitelji Loredan, ali je kaštel u toliko lošem stanju da ga Loredani napuštaju i odlaze u Rakalj, današnje naselje. 
Na koncu, ono što vam ne mogu dočarati je miris, totalno lud i jak miris bilja koje u tolikom intenzitetu nisam još nikada osjetila.
Izvor: Korijeni istarskih gradova, Just Ivetac